Човешкият организъм се нуждае от 20 жизненоважни за функционирането му аминокиселини. Единадесет от тях той произвежда самостоятелно. Останалите девет, наречени незаменими, се набавят чрез балансиран хранителен режим.

За целта в диетата на всеки човек, желаещ да поддържа добро здравословно състояние, е нужно да се включи определено количество протеини (белтъчини). Освен чрез храни като риба, месо, ядки и яйца, те могат да се приемат чрез хранителни добавки на таблетки или на прах.

Консумацията на суроватъчен протеин е препоръчителна, тъй като той съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини. Освен това помага за растежа на мускулите, загубата на килограми, понижаването на кръвната захар и др.

В тази статия ще прочетете повече за това какво представлява той, какви видове съществуват и кои са ползите за здравето на организма, които суроватъчният протеин има.

Какво е суроватъчен протеин?

Млякото е съставено от два вида белтъчини: казеин и суроватка. Тя, от своя страна, представлява естествен млечен серум, който се отделя от казеина или се образува като отпадъчен продукт при производството на сирене или кисело мляко например. След това преминава през различни етапи на обработване, за да се превърне в суроватъчен протеин.

Той представлява пълноценен протеин заради наличието на всичките незаменими аминокиселини в съдържанието си. Смесен с мляко или вода, може да се добавя към редица хранителни продукти: барчета, шейкове или сладолед. Въпреки това невинаги приемът му е полезен — консумацията му трябва да се избягва от хора с непоносимост към лактоза.

Обикновено препоръчителна дневна доза е 25-50 грама (1-2 лъжички).

Видове

Три са основните типа суроватъчен протеин: концентрат, хидролизат и изолат. Те се различават главно по начина на обработката си.

 • Концентрат той се съдържа в много хранителни продукти, протеинови напитки и барчета, както и в храните за кърмачетата. Съдържанието на лактоза, протеини и мазнини варират.
 • Хидролизат наричан още  хидролизирана суроватка, този вид се усвоява по-бързо от организма, тъй като е бил предварително разграден.
   
 • Суроватъчен протеин изолат — изолатът има постоянно високо съдържание на протеини и ниско такова на лактоза и мазнини. Той е добра алтернативна опция за хора, развили непоносимост към лактоза. Приемът не е препоръчителен, ако сте алергични към млечни продукти.

Ползи за здравето

жена приготвя своя протеинов шейк. На масата има авокадо, протеин на прах и пилешко месо.

Добавките, съдържащи суроватъчния протеин, са едни от най-предпочитаните във фитнес средите и от активно спортуващите хора. Една от основните причини за това е положителното влияние върху растежа на мускулната маса. Приемът му обаче е полезен и за неспортуващите, тъй като той спомага за понижаване на кръвната захар, кръвното налягане и за заздравяването на рани.

В следващите редове ще разберете повече за различните ползи от консумацията на суроватъчен протеин върху здравето на организма.

Изграждане и растеж на мускули

Протеинът е ефективно средство за увеличаване на мускулната маса. Приема се под форма на храни като риба, пуешко, пилешко и кисело мляко или чрез хранителни добавки. 

Сред най-често използваните са тези със суроватъчен протеин, тъй като той:

 • съдържа високи нива на левцин това е вид аминокиселина, която помага за синтезирането на мускулния протеин на генетично и молекулярно ниво;
 • осигурява всичките девет незаменими аминокиселини, както и протеин, служещи като градивни елементи за увеличаване на мускулната маса.
 • увеличава освобождаването на анаболни хормони, които, от своя страна, стимулират растежа на мускулите.
 • се усвоява по-бързо от другите видове протеин, което подпомага по-лесното протичане на процесите в организма.

Имайте предвид, че ако в ежедневието си набавяте достатъчно количество протеин, то ефектът от приема на суроватъчния ще е по-малък.

Понижаване на кръвното налягане

Според проучване на Washington State University, публикувано в International Dairy Journal, напитките със суроватъчен протеин намаляват значително кръвното налягане при пациенти с хипертония. При тях рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания също е по-нисък.

Понижаване на кръвната захар

Белтъчините предизвикват отделянето на хормона инсулин, който понижава нивата на кръвната захар. След консумиране суроватъчният протеин се усвоява по-лесно от останалите видове, а процесът на повишаването на инсулина в организма се извършва по-бързо. 

Това е причината суроватъчният протеин да спомага за намаляването на кръвната захар след хранене. Приемът му е препоръчителен при хора, страдащи от захарен диабет тип 2, както и от желаещите да предотвратят развитието му.

Заздравяване на рани

протеин на прах

Суроватъчният протеин съдържа важни аминокиселини с разклонена верига (ВСАА), които подпомагат заздравяването на кожата, костите и мускулната тъкан. Те включват: 

 • аргинин;
 • глицин;
 • левцин;
 • изолевцин;
 • валин.

За да заздравеят раните по-бързо, е нужен прием на по-голямо количество протеин под формата на хранителни добавки, храни или протеин на прах.

Засищане на организма

Суроватъчният протеин оставя чувство на ситост в тялото, тъй като белтъчините активират освобождаването на хормони, отговарящи за усещането за ситост. Включването на повече храни, богати на протеин, в диетата може да ви предпази от преяждане и следователно да ви помогне в борбата с килограмите. Диетата с високо съдържание на белтъчини се свързва с ускоряване на метаболитния процес – калориите, които тялото ви изгаря всеки ден, за да работи нормално.

Потенциални рискове и странични ефекти

Въпреки многото ползи, които суроватъчният протеин носи на организма, той има своите недостатъци. Сред възможните нежелани реакции, които може да отключи, са стомашно-чревни неразположения като спазми, диария, гадене и подуване на корема. Това особено важи за хора, които имат развита непоносимост към лактоза.

При приема на суроватъчен протеин на прах или под формата на хранителна добавка имайте предвид следните фактора:

 • Състав преди закупуването прочетете етикета със съдържанието, за да проверите дали има преработени съставки, подсладители, изкуствени аромати или добавена захар. Те не са полезни за здравето и намаляват положителния ефект на белтъчините. Когато избирате добавка, търсете такава, в която суроватъчният протеин е единствената съставка. 
 • Консултация със специалист при хора, които имат здравословни проблеми с черния дроб и бъбреците, преди той да се включи в хранителния им режим.

Алергии — не приемайте суроватъчен протеин, ако сте алергични към него.

Заключение

Суроватъчният протеин е изключително полезен за всички, които искат да увеличат мускулната си маса и да регулират нивата на кръвното налягане и кръвната захар. Той е чудесна добавка към ежедневното меню, като се усвоява бързо от организма и влияе положително на здравето на организма.В сайта на Active Choice ще откриете висококачествени суроватъчни протеини на прах. В техния състав се съдържа голям процент фибри, играещи ключова роля в балансираната и пълноценна диета. Приемайки ги, ще се възползвате от благотворните им ефекти върху тялото.