Здравословният начин на живот изисква балансирана диета и редовни тренировки, като хранителният режим трябва да включва достатъчно белтъчини. Те, от своя страна, дават на организма 9 от 20-те жизненоважни за него аминокиселини. За да си ги набавят, мнозина избират да приемат и различни хранителни добавки. Една от най-предпочитаните е суроватъчният протеин.

Той се получава от обработката на естествения млечен серум, наречен суроватка, отделян като отпадъчен продукт по време на производството на мляко или сирене. Този протеин съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, които помагат за доброто функциониране на тялото включително левцин, изолевцин и валин, отговорни за мускулния растеж.

Той има редица положителни ефекти върху организма, като заздравява рани, понижава кръвното налягане, стимулира мускулния растеж, забързва метаболизма и засища организма. Освен това суроватъчният протеин се разделя на три вида: хидролизат, изолат и концентрат.

В тази статия ще научите повече за техните характеристики, прилики и разлики.

Видове суроватъчен протеин

Съществуват три оснивни типа от тази хранителна добавка. Те са суроватъчен протеин хидролизат, суроватъчен протеин изолат и суроватъчен протеин концентрат.

  • Хидролизат — той се характеризира с ниско съдържание на лактоза и мазнини, като подпомага загубата на тегло и ускорява растежа на мускулите. Този вид протеин понижава и нивата на холестерола. Хидролизатът се усвоява много бързо от организма, защото е предварително разграден. Известен и като хидролизирана суроватка, той покачва нивата на инсулин с между 28-43% в сравнение с изолата.
  • Изолатсуроватъчният протеин изолат преминава през допълнителна обработка, наречена микрофилтрация с кръстосан поток. Тя намалява съдържанието на въглехидрати и мазнини. Това прави изолатът подходящ за хора, които имат непоносимост към лактоза или спазват диети. Имайте предвид, че не бива да приемате изолат, ако сте алергични към млечни продукти.
  • Концентрат — този вид протеин се отличава с по-голяма плътност на хранителните вещества поради начина си на обработка, която е минимална. Заради пречистения си вид и високото съдържание на протеин в състава си концентратът е един от най-използваните хранителни добавки. Освен това той е и най-достъпен ценово от трите вида, които може да намерите на пазара. Друг основен плюс е, че може да се приема както от възрастни, така и от кърмачета.

Прилики между суроватъчен протеин изолат и концентрат

шоколадов протеин на прах

Концентратът и изолатът се произвеждат от млечен протеин. Първият се получава чрез изсушаване на течната субстанция, останала от производството на мляко или сирене и чрез премахване на някои мазнини и въглехидрати. Вторият, от друга страна, е в резултат на отстраняването на мазнините, въглехидратите и другите хранителни вещества от суроватъчния протеин.

Между тях има няколко основни прилики:

  • Те са лесно смилаеми — бързо се усвояват от организма, със скорост на усвояване около 10 грама на час. Макар че концентратът съдържа повече лактоза от изолата, той няма да предизвика храносмилателни проблеми освен в случаите на непоносимост към лактоза.
  • Те са пълноценни протеини — това означава, че съдържат всички девет незаменими аминокиселини, които организмът не може сам да произвежда.
  • Суроватъчните протеини подпомагат растежа на мускулната маса и са препоръчителни при тренировъчен режим — концентратът и изолатът са полезни при синтез на мускулния протеин и за общата сила, тонуса, и физическото представяне при спортуване и резултатите от направените упражнения.
  • Не са подходящи за вегани поради наличието на лактоза в състава си.

Разлики между суроватъчен протеин изолат и концентрат

Суроватъчните протеини концентрат и изолат имат и своите различия, според които често мнозина предпочитат единия пред другия вид.

  • Цена — концентратът е по-евтиният от двата вариант заради минималния процес на обработка, докато изолатът преминава през повече преработка, водеща до по-високо съдържание на протеин.
  • Съдържание на лактоза — процентът на лактоза в суроватъчния протеин изолат е по-малко от 1%.
  • Концентрация на протеин — както вече стана ясно, изолатът съдържа най-много протеин в състава си: около 90-95%, докато при концентратът е около 70-80%.

Ако мислите да включите суроватъчен протеин в хранителния си режим, концентратът е добър избор. Той не само е с по-достъпна цена от останалите видове, но и запазва най-голямо количество от естествено съдържащите се в суроватката хранителни вещества.

В случай че спазвате по-стриктна диета и ограничавате количеството въглехидрати и мазнини до максимум, то по-добрият вариант за вас ще бъде изолат или хидролизат.

Кой вид суроватъчен протеин ще изберете зависи изцяло от целите, нуждите и желанията ви.

Преди приема на който и да е тип, имайте едно наум за евентуалните странични ефекти: подуване на корема, гадене, диария, спазми и др.

Заключение

доза шоколадов протеин на прах

Суроватъчният протеин се дели на три основни типа: хидролизат, изолат и концентрат. Всеки от тях е полезен за организма, тъй като му набавят нужното количество белтъчини. Подходящи са и като начин да стимулирате растежа на мускулите си.

Приемът им има редица други предимства — да потиска апетита и да забързва метаболизма, запазвайки чистата мускулна маса. Така се подобрява качеството на тренировките ви и се подпомага свалянето на килограми. Ако искате да получите ценни съвети относно поддържането на балансирано тегло, прочетете статията “Суроватъчен протеин за отслабване: здравословно отслабване с помощта на протеина”.

В сайта на Active Choice ще откриете висококачествени суроватъчни протеини на прах, богати на фибри. Приемът им ще ви помогне да се погрижите за здравето си и да поддържате отлична форма.

Още полезна и интересна информация, свързана с протеиновите продукти и здравословното хранене, ще откриете в другите статии в нашия блог.