Декемврийска сутрин е. Ставането е било мъчително, имали сме около 15 минути да се подготвим за деня. Изстрелваме се през входната врата, защото ни чака поне половин час трафик. Пристигаме в офиса, правим си кафе, започваме работния процес. И след около час осъзнаваме, че сме озверели от глад. Стомахът ни неистово къркори, усещаме необичайна нотка на агресия у себе си. Тук опциите не са много – баничка, вафла, някакъв безвкусен фаст фууд.

Всички сме се сблъсквали с тази мини драма, било то в офиса, по време на лекции или в училище. Системното „засищане“ на глада с високовъглехидратни храни може да се окаже нож с две остриета. Рафинираните въглехидрати са изключително бедни на важни нутриенти за организма. Да, богати са на калории, но хранителната им стойност е нищожна.

Тук най-добрият ни съюзник е умереността и предварителната подготовка. Не трябва да пренебрегваме нуждите на организма си за добра и пълноценна храна. По тази причина сме ви подготвили няколко съвета за по-пълноценно хранене на работното място.

Закуската

Закуската е сред най-важните хранения. Стартирането на деня с качествена храна е ключово поради няколко причини. Пропускането на закуската ще ни доведе до ръба на животински глад. Трудно е да устоим на джънк храната, чувствайки се на ръба.

Станете 15 минути по-рано. Пригответе си закуска, която да хапнете преди да излезете, на крак или от бюрото. Смуутитата са чудесен вариант, опциите за вкусове и съставки са безкрайни. Закуската е сигурна крачка към това да се чувствате по-пълноценно през деня.

Разбира се, ако практикувате intermittent fasting, може да пропускате закуската. Стига това да не ви кара да посягате към по-калорични или вредни храни когато дойде време за обяд. Но нека си признаем, че повечето от нас не спазват fasting режими.

H2O

Пийте много вода през целия ден. Създайте си навик винаги да има чаша с вода на бюрото ви. Дори може да си определите количество вода, което да изпиете в рамките на деня.

Избягвайте висококалоричните, подсладени напитки. Намалете дозата кафе, особено ако го пиете подсладено. Да, течности са. Да, те ви дехидратират.

Чаша вода преди всяко хранене е добра възможност да се предпазите от преяждане.

Обедна почивка

Най-после! Така чаканата обедна почивка. Качественият обяд е ключов за това как ще се чувстваме през остатъка от деня.

Подгответе обяда си от вкъщи. Доверете ни се, няма по-добро решение. Можете да сготвите по-обилна вечеря и да опаковате остатъка за обяд на другия ден. Избягвайте белия хляб и пастата. Консумацията на твърде много въглехидрати и застояването на бюро не е добра комбинация.

Ако се наложи да поръчате храна или вашият офис се доверява на кетъринг, избягвайте пържените блюда и заложете на по-свежите опции.

Изберете храна, която е богата на добри мазнини, протеини, фибри. Сезонните плодове и зеленчуци са незаменими.

Да си гризнем нещо

Следобедите винаги са критични. Наближило е да се приберем, но така ни се хапва нещо… Трябва на устоите на желанието да се разходите до близкото магазинче за снакс или вафла. Донесете си нещо от вкъщи.

Междинните хранения са важни, защото ни помагат да се запасим с допълнителна енергия и нутриенти, както и да не преяждаме през основните хранения. Опциите са много: ядки, свежи плодове и зеленчуци, кисело мляко, смуутита.

Хапва ви се нещо сладко? Перфектният десерт съществува! Протеиновите барове “Active Choice” са чудесна опция за междинно хранене. Високото съдържание на белтъчини и добри мазнини е сигурна комбинация, че ще се запасите с нужните нутриенти и енергия. Заложили сме и на фибри, защото помагат за борбата с подуването и стомашния дискомфорт. Всичко това е придружено от невероятен вкус, без добавена захар.

Постоянство

Не се обвинявайте, защото имате нужда от 15 минути повече сън и не закусите. Не се чувствайте зле, че сте хапнали малко чипс, предложен от колега. От “Active Choice” oбичаме да повтаряме, че храната трябва да ни кара да се чувстваме добре.

Все пак, важно е да си изградите навици по отношение на храненето. Въпреки, че днес сте обядвали сандвич от магазина, опитайте се утре да си подготвите нещо свежо от вкъщи. Не се обезкуражавайте, дори и да успявате само няколко пъти в седмицата.